perjantai 31. elokuuta 2012

Hollantilaisia juttuja: Nic, Ruoka & Stef Stuntpiloot

Meille ei ole viime aikoina kuulunut oikein erikoisempaa, sillä Aino on sairastanut tosi kovasti. Koska ketään tuskin kiinnostaa kovasti yksityiskohtainen kuvaus mitä erinäisimmistä oireista päädyn kertomaan lyhyesti että ääni on mennyt ja epäillään keuhkoputkentulehdusta. Maanantaille on varattu lääkäriaika, mikäli tämä ei nyt ala rauhoittumaan. (Takana on siis viikko sairastamista)

Mistä tulemme tämän viikon muistamaan kuitenkin?

Hauskoja hetkiä nykyisessä asuinpaikassamme, Hollannin ystävällisimmän miehen Nicin luona

Olemme asuneet Nicin solukämpän huoneessa sunnuntaista asti. Maanantaina olisi tarkoitus saada avaimet ja päästä muuttamaan omiin huoneisiimme. Talo on pätkä paikallista kolmekerroksista rivitaloa ja tässä asunnossa asuu viisi hollantilaista opiskelijaa. Naapuruston talot ovat rakennettu aivan yhteen pötköön, joka onkin hauskannäköistä ja hyvin tyypillistä Hollannissa.

Nic on hyvä kokki ja rento kaveri. Tällä viikolla hän on kokannut ja opettanut meitä kokkaamaan hyviä ruokia hollantilaisittain. Nicin isä on ammatiltaan kokki joten taidot ovat varmaankin periytyneet sieltä. 

Hollantilaista pyöreää pekonia ja munia
Monet tuotteet ovat täällä Euroshopperia ja ne onkin kaikki valmistettu Alankomaissa
Paistettuja kanamunia joiden päällä tuhti kerros
kermaista Goudaa! Super nam!


Nam Nam!

Lempparimme tähän mennessä on ollut tomaattikastike-jauheliha-tonnikala-herkkusieni-pinaattilasagne. Kerrassaan herkullista!


Alkuviikosta meitä myös huvitti/ihmetytti Nicin tapa tiskata. Kun hän on pessyt astiat kuumassa Fairyvedessä sienen ja tiskiharjan kanssa, hän kuivaa astiat vaahtoisina rätillä ja laittaa ne suoraan kaappiin. Me yritimme siinä alkaa huuhtomaan mutta hän väitti että astiat ovat valmiita joten uskoimme. Tämäkin on ehkä hollantilainen tapa?


Hollantilainen ruoka ja juoma - yleisesti

Täällä ruoka on yleisesti ottaen Suomea n.30% halvempaa, riippuu raaka-aineesta. Erityisesti vihannesten, kasvisten ja hedelmien runsaus ja edullisuus on plussaa. Halvin Brie juusto maksaa täällä 80senttiä isolta palalta. Viintä ja liköörejä saa kaikista kaupoista, kaikkiin vuorokauden aikoihin. Alkoholi on halvempaa ja olutvalikoima todella monipuolinen. Hollannissa jokaisella alueella on oma oluensa. Tämän Pohjoisen-Brabantin provinssin olut on Bavaria (maksaa 40sent pullo). (Heineken on itseasiassa Amsterdamin alueen olut)


Hauskaa on, että täältä puuttuu Suomessa tyypilliset einekset kokonaan mutta kaiken saa kuitenkin slaissattuna valmiiksi. Erilaisia pussitettuja tuoreita paloiteltuja vihanneksia, kasviksia, hedelmiä ja lihoja on tarjolla hyllyttäin joka kaupassa. Näitä valmiita pusseja on helppo käyttää esim. pastoihin, wokkeihin yms. Ja hintaakaan ei ole pusseilla paljoa. Tämä miellyttää meitä, sillä yleensä pilkkominen ja kaikkien astioiden sotkeutuminen ruoanlaittoa valmistelevassa työssä on turhauttanut meitä Lappeenrannassa.


Ruokakaupoista täytyy myös mainita erityisen namit juustot. Gouda on kotoisin Hollannista, joten se on suht halpaa ja erityisen namia. Täällä ei ole mitään kumilta maistuvia kevyttuotteita.

Hollantilainen perinneruoka on graavisuolattu kala ja raaka sipuli, tätä emme harmiksemme (onneksemme) ole vielä päässeet maistamaan. Tämä on erityisesti Queen's Day:n herkku (keväinen koko kansan juhlapäivä, kuningattaren päivä "Koninginnedag"). Täällä eteläisessä osassa maata perinneruoka on kroketti, joka on yksinkertaisesti selitettynä jotakin lihasta, juustosta ja vihanneksista tehtyä sössöä joka on uppopaistettu.  Tämä on yleensä muotoiltu makkarapötkön muotoon. (Myös mäkkäristä saa McKroket hamppareita eurolla.) Toinen samankaltainen on "makkara" on saarioisten lihapullia muistuttava pötkö, joka on myöskin perinneruoka. Eli kaikki ei liha sullottuna tämmöiseen einespötköön - yllättävän tutun makuista.


Hollannissa ei tosiaan syödä kunnon lounasta ollenkaan vaan voileipiä erilaisilla majoneeseilla. Perinteisesti illallinen on kello kuusi. Ruokakaupat on auki arkipäivisin ilta yhdeksään tai kymmeneen. Sunnuntaisin auki on vain jotkut kaupat klo 16-20.



Stef Stuntpiloot - perinteisin hollantilainen opiskelijoiden juomapeli

Eräänä iltana illallisen jälkeen Nic kaivoi esiin hollantilaisen juomapelin. Kyseinen peli on suosittu lastenpeli ja kuulemma jokaisessa opiskelija-asuntolassa on vähintään yksi kappale tätä peliä. Pelillä on myös paikkakuntakohtaiset ja kansalliset mestaruuskisat joka vuosi.






Pelin idea on suojella kolmea kolikkoa pompauttamalla pilottia joka kiertää kehää koneistonsa avulla. Virtalähteenä toimii paristo. Juomapelissä on kovasti yksityiskohtaisemmat säännöt, mutta tällä kertaa pelasimme peliä mehun voimalla (tämä on totta, kuvat todistavat!!). Syy tähän oli Ainon flunssa.

Peli vaikutti niin hauskalta että kysyimme mistä voisimme ostaa samaisen kotiin Suomeen. Nic tiesi kuitenkin kertoa että kyseisen pelin valmistus ja myynti on nykyään kielletty Alankomaissa, sillä sen tiedetään yleisesti toimivan enemmän juomapelinä kuin lasten leikkimielisenä kisailuna. Tällainen  alkoholiin liittyvien asioiden kieltäminen "ettei se vaan innostaisi opiskelijoita humaltumaan" kuulostaa yllättävän tutulta meistä suomalaisista..


t. Aino

ps. Onnea yhdelle blogin aktiivisimmalle lukijalle Iskälle synttäripäivän johdosta <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti